AQuality Systems
697-406-1463
Email: [email protected]
AQuality Systems
Μαρίνου Αντύπα 20 Αγρίνιο , Ελλάδα
Τα Συστήματα Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων IFS και BRC, είναι πιο εξειδικευμένα, λεπτομερή και απαιτητικά από το ISO 22000, και εφαρμόζονται κυρίως σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που το ακολουθούν και το απαιτούν από τους προμηθευτές τους. Η εταιρία μας έχει την απαιτούμενη εμπειρία στα συστήματα IFS & BRC, τόσο σε προετοιμασία τους, όσο και στην διαχείρισή τους στον τομέα των τροφίμων. Ακόμα, το Σύστημα Codex Alimentarius, αποτελεί τη βάση για την ορθή Διασφάλιση Ποιότητας και Ασφάλειας σε χώρους παραγωγής/παρασκευής, μεταποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης τροφίμων. Το πιστοποιητικό του δεν είναι αρκετό στις περισσότερες αρχές, ωστόσο αποτελεί απόδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος μιας μικρής επιχείρησης που σχετίζεται με την Αλυσίδα Τροφίμων, για την τήρηση Ορθών Κανόνων Πρακτικής Ασφάλειας Τροφίμων, όπως και του HACCP.
Η ασφάλεια τροφίμων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή και διάθεση τροφίμων στους καταναλωτές. Η ασφάλεια τροφίμων συνδέεται με την ύπαρξη των κινδύνων στα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας των τροφίμων, και είναι απαραίτητο να υπάρχει η σωστή ανάλυση και διαχείρισή τους στα διάφορα στάδια της αλυσίδας αυτής. Αυτή η συνολική διαχείριση επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ενός συστήματος ISO 22000:2005 (το παλαιό και μη πιστοποιήσιμο πλέον πρότυπο HACCP κατά ΕΛΟΤ 1416).
Το ISO 22000:2005 έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και ποτών. Σε κάθε στάδιο, κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναλύονται οι πιθανοί μικροβιολογικοί, χημικοί και φυσικοί κίνδυνοι, αναζητούνται οι πιθανές αιτίες και ελέγχονται τα αποτελέσματά τους και οι διορθωτικές ενέργειές τους. Εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με:
Τέτοιες επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορεί να είναι: εστιατόρια, χώροι μαζικής εστίασης, βιοτεχνίες / βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, συσκευαστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, αποθήκες τροφίμων και ποτών κ.α.
Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται με την συνολική πρόνοια για τη Διαχείριση Ποιότητας την οποία προσδίδει το ISO 22000:2005, που φέρει ως αποτέλεσμα την επιτυχή ανάλυση και πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων Κινδύνων της Ασφάλειας Τροφίμων, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπισή τους, όταν αυτά συμβούν, με την βοήθεια του εμπλεκόμενου Συστήματος Ιχνηλασιμότητας και των διαδικασιών που εφαρμόζονται από την κάθε επιχείρηση.
Συμπερασματικά, το ISO 22000:2005 αφορά όλων των ειδών τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τα ποτά και αποτελεί ένα εύχρηστο και άριστο διοικητικό και οργανωτικό εργαλείο.