Το Σύστημα Codex Alimentarius ,παρέχει μια συλλογή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, κωδίκων πρακτικής, κατευθυντήριων γραμμών και άλλων συστάσεων σχετικά με τα τρόφιμα, την παραγωγή τροφίμων και την ασφάλεια των τροφίμων. Ιδρύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 1961 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), και υποστηρίχθηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τον Ιούνιο 1962. Πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο στην Ρώμη τον Οκτώβριο του 1963. Οι κύριοι στόχοι της Επιτροπής είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η διασφάλιση δίκαιων πρακτικών στο διεθνές εμπόριο τροφίμων. Αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως διεθνές σημείο αναφοράς για την επίλυση διαφορών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Ο Codex Alimentarius καλύπτει όλα τα τρόφιμα, είτε αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, είτε είναι ακατέργαστα.

Η νέα αυτή έκδοση, που θα επηρεάσει σύντομα και πολλά
πρότυπα για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων, περιλαμβάνει τις εξής βασικές αλλαγές:

  • Δεν περιλαμβάνεται πλέον μετά από πολλά χρόνια, το δέντρο απόφασης για τον καθορισμό των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), εξαιτίας της πολυπλοκότητας του, ως βασική μεθοδολογία. Για να αναγνωριστεί ένα Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
    α) Αν το μέτρο ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το στάδιο της διεργασίας, β) Προσδιορισμός εάν ένα μέτρο ελέγχου σε ένα στάδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα μέτρο ελέγχου σε άλλο στάδιο, που ελέγχει τον ίδιο κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση και τα 2 στάδια θα πρέπει να θεωρηθούν ως Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου.
  • Εμφανίζεται νέος ορισμός για τα μέτρα, τα οποία ονομάζονται «Καλές Πρακτικές Υγιεινής (GHPs)», παρόμοια με τα «Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα (OPRPs)» του ISO 22000. Ουσιαστικά, τα GHPs θα μπορούσαν από μόνα τους (χρησιμοποιώντας και εξωτερικούς πόρους) να ελέγχουν κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων π.χ. έλεγχος της ποιότητας του νερού, έλεγχος των πρακτικών που ακολουθούνται από τους χειριστές τροφίμων κλπ. Το σύστημα HACCP πλέον δεν παρουσιάζεται ως παράρτημα, αλλά ως ξεχωριστό κεφάλαιο με τα δικά του προαπαιτούμενα προγράμματα.
  • Τέλος, πραγματοποιήθηκαν νέες αλλαγές, που απλοποιούν ορισμούς για το HACCP, ενισχύουν τα προαπαιτούμενα προγράμματα, ειδικά για τα αλλεργιογόνα, ενώ η έννοια της επαλήθευσης σχετίζεται πλέον με μέτρα ελέγχου.

Η εταιρία μας αναλαμβάνει την μελέτη και εγκατάσταση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά το πρότυπο WHO – FAO Codex Alimentarius , το οποίο αφορά την συνολική διαχείριση της επιχείρησης ή του οργανισμού σας καθώς επίσης και όλες τις διαδικασίες που είναι αναγκαίες μέχρι και την τελική σας πιστοποίηση, όπως και την πλήρη υποστήριξή σας πριν και μετά αυτήν.

Προσφορά

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!

TOP