Στα αραβικά ,Halal ( προφέρεται Xαλάλ ) σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη Halal.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς Halal προϊόντων διατροφής υπολογίζεται πάνω από 350 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά υπολογίζεται για το έτος 2006 στο ύψος των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ευρώπη σήμερα ζουν επισήμως περισσότεροι από 50 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού τους ξεπερνά το 140% την τελευταία δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας και σύγχρονου γαστρονομικού προφίλ με παράλληλη κάλυψη των διατροφικών επιταγών της θρησκείας τους. Το παραπάνω φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ήδη η πώληση ειδών Halal από μικρά εθνικά μαγαζιά μεταφέρεται διεθνώς στις πιο μεγάλες δομές λιανεμπορίου (Auchan, Carrefour, Casino, Intermarchι, Leclerc, Μonoprix, Metro, κ.ά.) και αλυσίδων εστιατορίων (McDonalds, KFC, Pizza Hut, Subway, κ.ά.).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να ωφεληθούν μπαίνοντας με κάποια προϊόντα τους στην διαδικασία Halal κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Επιχειρήσεις τροφίμων που στοχεύουν σε εξαγωγές στην μέση ανατολή, τον αραβικό κόσμο, την Ινδία και άλλες χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.
  • Επιχειρήσεις τροφίμων που είναι ήδη τοποθετημένες σε δυτικές αγορές τροφίμων (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κτλ) και θέλουν να απευθυνθούν στους εκεί μουσουλμάνους.
  • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που στοχεύουν να σιτίσουν μουσουλμάνους στο θρήσκευμα πελάτες (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροπορικές εταιρίες, ναυτιλιακές εταιρίες, κλπ).

Το μεγαλύτερο μέρος των τροφών μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για διατροφή Halal, εκτός από κάποια που απαγορεύονται:

  • Χοιρινό (και προϊόντα του ρητά)
  • Αλκοόλ.
  • Μαλάκια και γαρίδες.
  • Ζώα που έχουν σφαγεί με μη προβλεπόμενο τρόπο (zabihah).

Υπάρχει οργανωμένο δίκτυο φορέων και οργανισμών για την πιστοποίηση τροφίμων ως Halal. Κατά την πιστοποίηση ελέγχονται βασικά συνταγές και συστατικά των υποψήφιων τροφίμων. Και στην συνέχεια ελέγχονται εγκαταστάσεις, πρακτικές προσωπικού και σύστημα διαχείρισης κατά Halal.

Η εταιρία μας, είναι σε θέση να αναλάβει την προετοιμασία σας για την πιστοπoίηση Halal (χαλάλ) τροφίμων και καλλυντικών. Μια επιχείρηση που διαθέτει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων κατά ISO22000, BRC, IFS ή FSSC22000 ή GMP / GLP για τα καλλυντικά έχουν ήδη την βάση για την ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης Halal. Έχουν ήδη αναπτυχθεί σειρά προτύπων για την πιστοποίηση Halal σε τρόφιμα και μπορούμε να σας υποστηρίξουμε όχι μόνο στην εφαρμογή τους, αλλά και στην επιλογή του καταλληλότερου ανάλογα με τις απαιτήσεις σας (π.χ. χώρα εξαγωγής, είδος τροφίμου, κτλ).

Προσφορά

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!

TOP