AQuality Systems
697-406-1463
Email: [email protected]
AQuality Systems
Μαρίνου Αντύπα 20 Αγρίνιο , Ελλάδα
Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται με την συνολική πρόνοια για τη Διαχείριση Ποιότητας την οποία προσδίδει το ISO 9001, που φέρει ως αποτέλεσμα την επιτυχή πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων γεγονότων, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπισή τους, όταν αυτά συμβούν.
Συμπερασματικά, το ISO 9001 αφορά όλων των ειδών τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις και αποτελεί ένα εύχρηστο και άριστο διοικητικό και οργανωτικό εργαλείο.
Τα βήματα ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός Συστήματος ISO 9001, είναι τα εξής:
Αποτελεί επίσης νέα απαίτηση του ISO 9001:2015 και έχει μεγάλη σχέση με τη θεώρηση με βάση τη διακινδύνευση. Ο οργανισμός πρέπει να αναλύσει το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον του και να ενσωματώσει τα αποτελέσματα της ανάλυσης στις διαδικασίες και στους στόχους του. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, οι τάσεις της τεχνολογίας και της κοινωνίας, οι απαιτήσεις των πελατών και των ενδιαφερομένων μερών συνιστούν διακινδυνεύσεις, που οδηγούν την επιχείρηση στη διαμόρφωση μίας στρατηγικής, που δεν μπορεί πλέον να τρέχει παράλληλα και ανεξάρτητα από το σύστημα ποιότητας. Ο Οργανισμός πρέπει να παρακολουθεί και να ανασκοπεί τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις σχετικές προσδοκίες και ανάγκες τους.
Οι αλλαγές πρέπει να σχεδιάζονται με συστηματικό τρόπο από το στάδιο της διαμόρφωσης της στρατηγικής του οργανισμού, ενώ οι έκτακτες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη λειτουργία του οργανισμού, πρέπει να εγκρίνονται και να αξιολογούνται κατάλληλα. Η Διαχείριση αλλαγών ως ιδιαίτερος τομέας του management, που επιταχύνεται από τις εξελίξεις της τεχνολογίας αλλά και τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης και βρίσκει αντιστάσεις στους ανθρώπους, οφείλει να αντιμετωπισθεί με συστηματικότητα.
Η απαίτηση για τους στόχους ποιότητας αναβαθμίζεται σημαντικά πλέον στο ISO 9001:2015, αντανακλώντας τη στροφή της νέας έκδοσης προς την κατεύθυνση του στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού. Οι στόχοι πρέπει να ποσοτικοποιούν τη στρατηγική της επιχείρησης (όπως προκύπτει από την ανάλυση των διακινδυνεύσεων και την ανάλυση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος), να συνδέονται με τη συμμόρφωση των προϊόντων ή των υπηρεσιών και να οδηγούν στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών. Επίσης οι στόχοι πρέπει να επικοινωνούνται στο προσωπικό και το κυριότερο, πρέπει να συνδέονται με ένα στρατηγικό πλάνο για την επίτευξή τους.
Αποτελεί μία νέα και σημαντική απαίτηση του ISO 9001:2015, καθώς η διαχείριση της τεχνογνωσίας γίνεται απαραίτητο προσόν επιτυχίας σε ένα περιβάλλον με πληθώρα πληροφοριών, γνώσεων και κινδύνων ασφάλειας. Κάθε σύγχρονη επιχείρηση πρέπει να έχει ένα δομημένο και ασφαλές σύστημα συλλογής, αποθήκευσης και διάθεσης της τεχνογνωσίας της, ώστε να εξασφαλίζει ότι αυτή είναι πάντα επίκαιρη, όποτε και όπου απαιτείται διαθέσιμη καθώς και προστατευμένη από κινδύνους διαρροής.
Η νέα έκδοση ISO 9001:2015 δίνει μεγάλη έμφαση στον έλεγχο και την αξιολόγηση των υπεργολάβων, ιδιαίτερα όταν η εκχωρούμενη σε υπεργολάβο δραστηριότητα είναι κρίσιμη και η επίπτωσή της στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας σημαντική. Οι δραστηριότητες που ανατίθενται σε υπεργολάβους δεν μπορούν πλέον να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της πιστοποίησης, αλλά αντιθέτως πρέπει να ελέγχονται συστηματικά από τον ίδιο τον οργανισμό (συμφωνημένα πλάνα ποιότητας, επιτόπιες επιθεωρήσεις, κλπ.).
Όλες οι παραπάνω αλλαγές καταδεικνύουν ότι η Ηγεσία του οργανισμού πρέπει να αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται τις διακινδυνεύσεις από το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις τους στην ικανότητα της εταιρείας, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών της, αλλά και των υπολοίπων ενδιαφερόμενων μερών. Δίνεται επίσης έμφαση στον καθορισμό των στρατηγικών στόχων, τοποθετώντας την Ηγεσία του οργανισμού στο κέντρο Συστήματος Διαχείρισης.
Το International Accreditation Forum (IAF) και ο International Organization for Standardization (ISO) καθόρισαν την μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του ISO 9001:2015 στα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έκδοσης του Προτύπου, δηλαδή η μεταβατική περίοδος λήγει την 15η Σεπτεμβρίου 2018.
Το Ε.ΣΥ.Δ., ως πλήρες μέλος της ΕΑ και της IAF, υιοθετεί την περίοδο μετάβασης των τριών (3) ετών για την πλήρη εφαρμογή του ISO 9001:2015. Συνεπάγεται ότι τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης κατά ISO 9001:2008 δεν θα ισχύουν μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας (15.9.2018). Σημειώνεται ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πρέπει λαμβάνουν υπόψη την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία.
Προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από την παλαιά στη νέα έκδοση του προτύπου και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου IAF ID 9:2015 (Transition Planning Guidance for ISO 9001:2015), το Ε.ΣΥ.Δ. αποφάσισε τα κάτωθι: