IFS v6.1

/ / Επιχειρήσεις, Πιστοποιήσεις

Τον Νοέμβριο 2017 ο οργανισμός IFS προχώρησε στην αναθεώρηση της έκδοσηs του προτύπου IFS version 6 σε έκδοση 6.1. Παράλληλα η αναμενόμενη έκδοση IFS version 7 αναβλήθηκε για το τέλος του 2018.

Με αυτή την αναθεώρηση το πρότυπο καλύπτει τις απαιτήσεις της συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking) του GFSI και θα παραμείνει ένα πρότυπο αναφοράς GFSI.

Οι βασικές αλλαγές στην έκδοση 6.1 εστιάζονται στα παρακάτω θέματα:

  • Προσθήκη απαιτήσεων για την απάτη κατά των τροφίμων
  • Αναθεώρηση της απαίτησης για την διαχείριση των αλλεργιογόνων ουσιών
  • Η περιγραφή των διαδικασιών του Integrity Program προσαρμόστηκαν στους κανόνες που ίσχυαν από την 1η Μαΐου 2017.
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση κωδικών QR στα πιστοποιητικά με σκοπό την ανίχνευση της γνησιότητας αυτών

Οι αλλαγές στις απαιτήσεις για τους πιστοποιημένους οργανισμούς

Απάτη κατά των τροφίμων

Μία νέα παράγραφος προστέθηκε στην έκδοση του πρότυπου IFS version 6.1. Η νέα παράγραφος 4.21 Απάτη κατά των τροφίμων απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων:

Α) την τεκμηριωμένη αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με εκούσιες και κακόβουλες παρεμβάσεις στο τελικό προϊόν (ανάλυση τρωτότητας) οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πρώτες ύλες, συστατικά, συσκευασία και υπεργολαβικές διεργασίες. Σκοπός αυτής της ανάλυσης θα είναι ο προσδιορισμός του επίπεδου κινδύνου στο τελικό τρόφιμο από δόλιες πράξεις (νοθεία, υποκατάσταση συστατικών, εσφαλμένη επισήμανση κτλ) με στόχο το οικονομικό όφελος και την εξαπάτηση του καταναλωτή. Για την ανάλυση τρωτότητας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα και προσδιορισμένα κριτήρια.

Β) την ύπαρξη τεκμηριωμένου σχεδίου για την μείωση του κινδύνου απάτης κατά των τροφίμων.Συγκεκριμένες μέθοδοι και κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να προσδιορισθούν και να εφαρμόζονται.

Γ) Η τεκμηριωμένη ανάλυσης τρωτότητας αλλά και το σχέδιο για την μείωση του κινδύνου απάτης κατά των τροφίμων θα πρέπει να ανασκοπούνται όταν τα επίπεδα του κινδύνου αυξάνονται (π.χ αναφορές σε συγκεκριμένα συμβάντα νοθείας) ή τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

Διαχείριση Αλλεργιογόνων

Στην εν λόγω απαίτηση (4.20 Allergens and specific conditions of production) διευκρινίζεται ότι οι οργανισμοί με βάση την ανάλυση και την αξιολόγηση των κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα από την παραλαβή έως και την διάθεση που να διασφαλίζουν ότι ο κίνδυνος παρουσίας αλλεργιογόνων ουσιών που προέρχονται από διασταυρούμενη επιμόλυνση είναι μειωμένος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να επαληθεύονται.

Εφαρμογή της έκδοσης IFS 6.1

Η νέα έκδοση έχει εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2018.Για τους οργανισμούς που ακολουθούν το σχήμα μη – προγραμματισμένων επιθεωρήσεων (unannounced audits) ισχύουν τα εξής:

  • Όσες έχουν περίοδο ελέγχου που ξεκινάει ή είναι μετά την 01.07.2018 θα επιθεωρηθούν με βάση την έκδοση IFS version 6.1
  • Όσες έχουν περίοδο ελέγχου πριν την 01.07.2018 θα επιθεωρηθούν με βάση την έκδοση IFS version 6 (Απρίλιος 2014).

GET A FREE QUOTE

Please fill this for and we'll get back to you as soon as possible!

TOP